Plastik ;  Azot (N) – oksijen (O) – Karbon (C) hidrojen (H) ve diğer birçok organik veya  inorganik elementlerin yapılandığı monomer adı verilen, basit yapılardaki moleküllü gruptaki bağın kopartılarak polimer adı verilen uzun zincirli bir yapıya dönüştürülmesiyle elde edilen malzemeye verilen addır.

Örneğin – etilen yek monomerdir, Monomerlerden oluşturulan polietilen bir polimerdir, en fazla kullanılan plastik çeşididir.

Tariften anlaşılacağı gibi plastikler tabiata hazır bulunmazlar, Tabiattaki elementlere insanlar tarafından çeşitli makinelerle karışılması ile elde edilir, belli bir basınç ve sıcaklık altında; katalizör kullanılarak monomerlerin maddelerin reaksiyona sokulmasıyla elde edilmektedir. Plastik  ilk üretildiği zaman reçine, toz veya granül halde olur. Plastikler genelde petrol rafinerisinde kullanılan ham (olgunlaşmamış) petrolün işletilmesi sonucunda arta kalan materiallerden üretilmektedir. yapılmış araştırmaya göre yeryüzüne çıkartılmış petrolün sadece %4’lük kısmı plastik hammadde üretimi için kullanılmakta olduğu söylenmiştir.

 

Yaygın Olarak Kullanılan Plastik Türleri

  • Polietilen (Pe)  (Polyethylene) : Geniş bir kullanım alanına sahiptir.
  • Polipropilen  (Pp) (Polypropylene) : Yaygın kullanılan plastik türlerindendir, bahçe mobilyalarında otomobil yan sanayide vb. yerlerde kullanılır.
  • Polistiren (Ps) (polystyrene) : Paketlemede, soğutma kulelerinde, elektronik ve beyaz eşyaların plastik kısımlarında, boru köpük vb. alanlarda kullanılır.
  • Polietilen Tereftalat (Pete) (polyethylene terephtalate) : Pet şişe ismini bu malzemeden Almaktadır.
  • Polyamid (Pa) (Polyamide) (Nylon) : Fiber diş fırçası kılları – misina vb. kullanım alanlarına sahiptir.
  • Polyester (Polyester): Tekstilde kullanılan bir malzemedir.
Yaygın olarak kullanılan plastik türleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir